De ademhaling van muziek

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 19:05

John Dunbars theme (Dances with Wolves)

 

Bij het John Dunbar Theme kun je gemakkelijk de box-ademhaling doen waarbij je inademt, pauzeert, uitademt en weer pauzeert bij elke nieuwe maat. Zo volg je de muziek en hoef je zelf niet te tellen

Update 13 juni 2024: Deze blog en het artikel waar het aan refereert heeft voor mij een bijzondere betekenis gekregen na het plotselinge overlijden van Alexander Plooij op 12 maart dit jaar. Hij was degene die me onderstaande publicatie meegeschreven heeft en aanreikte. Eens in de zoveel tijd spraken we elkaar telefonisch en dat lukte nooit korter dan een uur. Het waren gesprekken die zo gemakkelijk resoneerden en inspireerden. Van hem mocht ik de bijzondere woorden ontvangen: ‘Je hebt de bijzondere gave van verwondering en genieten van alle kleine dingen’. Dankjewel Alexander!

Ik kreeg langs de weg van LinkedIn een publicatie aangereikt over de samenhang met adem, muziek en hartritme, de invloed van muziek op ons lichaam. Om het even heel specifiek en feitelijk te benoemen: de invloed van 'frasering' (muzikaal ademen) op onze 'parasympathische activiteiten' oftewel het rempedaal van ons autonoom zenuwstelsel. In het artikel wordt het belang van muziekeducatie en muziekbeoefening beschreven voor het creëren van gevoelens van veiligheid doordat het parasympathische systeem activeert. Wil je het precies weten, de auteurs kunnen het veel beter verwoorden dan ik, klik dan op de link onderaan deze tekst. Wat het met me doet kan ik je wel vertellen.

Waar ik zo enorm blij van werd is dat een keer heel helder wordt uitgelegd dat het mogelijk is om je autonome zenuwstelsel daadwerkelijk op een 'eenvoudige' manier te beïnvloeden, namelijk met muziek! Als je sympatische systeem -het gaspedaal- vooral actief is, dan sta je continu 'aan'. Als je parasympathische systeem -het rempedaal- actief is, dan sta je 'uit'. Het is gezond om 'aan' en 'uit' af te wisselen. Om 'uit' te kunnen gaan is veiligheid een belangrijke factor. Veiligheid in jezelf vooral. Het gaat om het vinden van de juiste 'frequentie' in jezelf en muziek kan je daarbij helpen. Voor mij heeft alles te maken met energie en frequentie, of het nou om muziek, kleuren, geuren, tonen of woorden gaat. 

Woorden zijn vaak slechts een fractie van onze ervaren werkelijkheid en er is best veel wat je niet echt goed in woorden kunt vangen. Zolang we niet voelen kan de energetische boodschap van een woord niet doordringen, doordat ons brein er meestal bij betrokken is en ons lichaam buitenspel staat. Terwijl het net de 'energetische boodschap' van de woorden is die resoneert met onze intuïtie, ons buikgevoel. Dat wat er in ons lichaam leeft, daar zijn we niet meer van gewend om ernaar te luisteren en daarmee missen we essentiële natuurlijke instrumenten om ons zelf van veiligheid en comfort te voorzien.

Fijne frequenties in kleuren en tonen zijn vergelijkbaar en hebben hun eigen specifieke werking op onze ervaren rust en onrust. Zo kan ik kleuren ervaren als ik tonen hoor, niet geheel verfijnd, maar het is er. Ik zit meestal graag bij het stemmen van onze vleugel als de pianostemmer komt. Zo kan ik de noten 'spellen' in mijn hoofd als ik ze hoor. Hetzelfde geldt voor geuren, ze zijn een rechtstreekse toegang tot ons opgeslagen herinneringen en geheugen. Het is jammer, dat we daar zo weinig gebruik nog van maken als een alledaagse vanzelfsprekendheid. Te vaak moet het vanuit de wetenschap eerst ‘evidence-based’ bewezen worden voordat we het willen geloven en inzetten. De beide onderzoekers in het artikel doen hun uiterste best om aan te tonen hoe helend muziek werkt vanuit een wetenschappelijke basis.

Ik ken de heart variability, verschillende manieren van ademhaling en luister graag naar ontspannende muziek. Ik ken de helende werking van zingen, dat wat het van je vraagt om lucht maar ook energie goed te doseren. Ik ken de helende werking van het laten zingen van je vingers door het spelen op de vleugel. Sinds kort heb ik ontdekt, dat ik voorkeuren heb voor bepaalde muziek met bepaalde muziekinstrumenten die - als je ernaar luistert - je ademhaling laat resoneren op het ritme en de klanken van de muziek. Je kunt in golven erin meebewegen of op de maatwisseling mee ademhalen. Zo ontdekte ik een stuk filmmuziek dat exact geschikt was om de box ademhaling op te doen (inademen - pauze - uitademen - pauze) waardoor ik niet zat te wachten op de irritante ping, die je eigenlijk ook weer laat schrikken. Klik maar eens op de muziek hier bovenaan de tekst en doe de oefening. Heerlijk om naar te luisteren en tegelijkertijd je ademhalingsoefening te doen. 

Al met al heerlijk om dit artikel te lezen dat zoveel aandacht legt op het lichaam dat met de frequenties van muziek zo enorm veel kan!

Neurobiologie Van Gevoelens Van Veiligheid Samenhang Met Adem Muziek En Hartritme Door Kees Blase En Alexander Plooij Pdf
PDF – 1,1 MB 47 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.